Tillbaka

Halloweeenpumpa – Så här gör du

23 oktober 2012


Hatten ingår i Häxa-dräkten och finns att köpa här.

Det här behöver du:

  • En orange pumpa som står stadigt
  • En vass kniv
  • Sked
  • Tuschpenna
  • Papper att rita på

Så här gör du:

Börja med att bestämma en sida på pumpan som du tycker är finast och utgå från den som framsida. Skär ut ett lock på ovan sidan av pumpan. Skär i sicksack så är det lättare att sätta tillbaka locket. Jobba med kniven i flera stick, såga inte.

När du har fått loss locket är det dags att börja gröpa ur innehållet i pumpan. Använd en sked och gräv ur allt innanmäte och lägg åt sidan. Av fruktköttet kan du göra en pumpasoppa eller en smarrig pumpapaj. Lämna ca 1-2 cm tjock sikt kött kvar innanför skalet. I mitten av pumpan finns det frön som du kan ta tillvara på och som är jättegoda att rosta.

Rita ut det ansikte som du vill att pumpan ska ha med en tuschpenna direkt på skalet. Om du vill vara riktigt noga ritar du först ut ansiktet på ett papper, klipper ut det och använder det som mall när du ritar på skalet. Det finns massor med varianter på ansikten beroende på hur du vill att just din pumpa ska se ut ; glada, ledsna, eller ondskefulla. Se förslag på bilderna ovan. Det behöver inte vara en traditionellt Halloween-ansikte, låt fantasin flöda. Vi har gjort ett kvinnligt ansikte med pussmun och ögonfransar och en fladdermus-pumpa ovan som exempel.

Skär sedan ut delarna i ansiktet med kniv. Bestäm dig för vilka delar som ska vara ihåliga, där ljuset kommer sippra ut. Jag behöll ögonfransarna som ritade streck och tog bort skalet på läppkonturerna och skar ut munnen.

När du är färdig placerar du ett eller flera värmeljus inuti pumpan. Ska pumpan stå utomhus är det bäst att använda ett gravljus. Placera pumpan på en tallrik eller bricka för att undvika fläckar.

Släck lampan i rummet och njut av din fina pumpa!

Vill du veta mer om pumpans historia? Eller vad du kan göra av innanmätet i pumpan och kärnorna? Klicka här.

Fler tips på dukning, dekorationer och pyssel till Halloween kommer inom kort här på bloggen, missa inte det!

kommentarer-knapp-125-27

Lämmna en kommentar

Dela: small-facebook-icon-19-18 small-twitter-icon-19-18